Kartta

Lennot kohteeseen Portugali

Portugalin merenkulkijakansan elämää rytmittää melankolinen fado

Pyreneitten niemimaalta Atlantin merelle päin sijoittuva Portugali tunnetaan erityisesti sen kiehtovasta merenkäyntiin ja tutkimusmatkailuun pohjautuvasta historiasta.

Portugalin historialla on ollut suuri merkitys koko maan kulttuurille: maurilaiset ja orientaaliset vaikutukset arkkitehtuuriin ja taiteisiin ovat jääneet pysyviksi. Yli 3 000 vuoden ajan Portugali on ollut todistamassa jatkuvaa sivilisaatioiden nousu- ja laskusuhdannetta. Foinikialainen, kreikkalainen, kelttiläinen, karthagolainen, roomalainen ja arabialainen kulttuuri ovat kaikki jättäneet jälkensä maahan. 1400-luvulla Portugalin urheat tutkimusmatkailijat kulkivat merellä Vasco da Gaman johdolla etsien uusia alueita valloitettavaksi.

Historia näkyy vahvasti myös sivistyksen parissa: Portugalissa sijaitsee yksi Euroopan vanhimmista yliopistoista, Coimbra, joka on perustettu jo vuonna 1290. Portugalin viiden vuoden välein valittavalla presidentillä on hyvin rajoitetut vaikutusmahdollisuudet. Parlamentin, jossa on 230 jäsentä, valtakausi kestää aina neljä vuotta.

Portugali on aina ollut tunnettu taiteistaan. Kuuluisia runoilijoita ovat muun muassa Luís de Camões and Fernando Pessoa. Luovista taidoistaan tunnetaan toki myös kansainvälinen huippujalkapalloilija Cristiano Ronaldo. Kesäkuussa Portugalissa järjestetään kolmen pyhimyksen kunniaksi ”Santos Populares” -festivaali, jota juhlitaan pitkin maata. Festivaalit keskittyvät perinteiseen tanssiin ja musiikkiin, erityisesti melankolisen fadon säestämänä. Jokaisella Portugalin alueella on omat perinteiset ruokalajinsa, painottuen usein erilaisiin liha- ja kalaruokiin. Portugali tunnetaan erityisesti monipuolisista resepteistä turskan valmistamiseen. Merellisyys näkyykin vahvasti Portugalilaisessa keittiössä. Meren antimet huuhdotaan alas usein suositulla vinho verde -viherviinillä.

Atlantin valtameren äärellä sijaitseva Portugali on tunnettu äärimmäisen kauniista ja loputtomiin jatkuvasta rantaviivastaan – riittäähän sitä jopa 1 800 kilometrin edestä! Rooman vallan alla Portugalia kutsuttiin nimensä veroisesti Portus Caleksi, kauniiksi satamaksi. Rantaelämää kaipaavien kannattaa suunnata Etelä-Portugaliin, josta löytyy suosittu rantalomakohde Albufeira. Tutkimusmatkailijoiden mailla kun ollaan, löytyy Portugalin ympäristöstä myös paljon turisteille suunnattuja saaria. Madeira on eittämättä yksi tunnetuimmista kohteista. Pohjoisemmassa sijaitseva Aziron saaristo on eksoottinen vierailukohde, mutta sen ympäristöä suojellaan ja suurimmat turistimassat on pyritty pitämään sieltä pois. Aktiivisempaa lomanvietettä halajaville löytyy Portugalista lukuisia golfkenttiä, jonne saapuu alan harrastajia ympäri maailmaa.

 

Tällä sivulla olevat hinnat ovat vain arvioituja alhaisimpia hintoja. Hinnat ovat viimeisten 45 päivän ajalta.