COVID-19 (koronavirus) saattaa vaikuttaa matkasuunnitelmiisi. Minne ikinä menetkin, löydät uusimmat ohjeet täältä.

uutiset Top 10: Suomen kauneimmat paikat

Kaikki artikkelit

Top 10: Suomen kauneimmat paikat

Suomi on täynnä toinen toistaan kauniimpia paikkoja. Skyscanner listasi Suomen kauneimmat maisemat.

Saariston upeat merikohteet ja sisämaan jylhät kansallispuistot. Ainutkertaiset majakkasaaret ja Lapin lumiset satumaat. Tässä Suomen parhaimmat luontokohteet.

1. Ahvenanmaa

Oletko jo käynyt Ahvenanmaalla? Voisiko olla kauniimpaa kesälomakohdetta kuin se. Tosin sen 6 700 saarta ja 20 000 luotoa näyttävät upealta mihin vuodenaikaan tahansa ja tekevät siitä yhden Suomen parhaimmista luontopaikoista. Talvisin Ahvenanmaalla kannattaa kokeilla jääpurjehdusta, retkiluistelua ja hiihtämistä. Raikkaan ulkoilun jälkeen sauna ja avantouinti takaavat täydellisen rentoutumisen. Jos talvinen sää ei houkuttele, voit nautiskella sisätilojen iloista Maarianhaminan hienossa uimahallissa, Mariebadissa. Iltaisin kaupungista löytyy livemusiikkia ja ihania ravintoloita.
Kesäisin kannattaa vuokrata vaikkapa oma saari tai yöpyä teltassa, kunhan on lähellä luontoa. Ahvenanmaan kenties kuuluisin nähtävyys on Kastelholman linna, jossa viihtyivät aikoinaan useat merkkihenkilöt, kuten Kustaa Vaasa. Linnan kupeessa sijaitsee sen sijaan erään ahvenanmaalaisen merkkihenkilön herkuttelukeskus. Nimittäin julkkiskokki Mikael Björklundin Smakbyn, joka tarjoaa puhdasta lähiruokaa.

Veneita, kalastamökkejä ja tyyni meri Ahvenanmaalla

2. Koli

Koli on yksi Suomen tunnetuimmista kansallismaisemista. Sen uskomattomat Pielis-järvelle avautuvat maisemat ovat innoittaneet suomalaisia suuria taiteilijoita, kuten Jean Sibeliusta, Eero Järnefeltiä ja Juhani Ahoa. Eikä ihme, sillä tämä maisema on yksi Suomen kauneimmista.
Kolin kansallispuiston maisema on miljoonia vuosia vanha. Ukko-Koli ja sen viereiset huiput ovat muisto mahtavasta vuorijonosta, joka miljoonia vuosia sitten kulki pitkin Itä-Suomea kohoten jopa 7000 metrin korkeuteen. Ukko-Kolin uskotaan olleen pyhä paikka jo muinaissuomalaisille, ja monet kansantarinat kertovat uhrimenoista Kolilla.
Jylhien vaarojen laelta on päätähuimaavat maisemat ja esimerkiksi Ukko-Kolin huippu kohoaan 347 metrin korkeuteen. Akka-Kolin näköalapaikan alapuolella sijaitsee suosittu vihkipaikka Hiljaisuuden temppeli. Kolilla kannattaa yksinkertaisesti patikoida ja nauttia sen upeista metsistä. Merkittyjä vaellusreittejä on 80 kilometrin verran. Kolilta löytyy myös palveluita, kuten Kolin luontokeskus Ukko, hotelleja ja vuokratupia. Kolilla on myös kaksi kylpylähotellia.

Näkymä Kolin kansallispuistoon

3. Kilpisjärvi

Kipilsjärvi on kylä Enontekiöllä, Suomen käsivarren peukalossa. Kilpisjärvi sijaitsee legendaarisen Neljän tuulen tien varrella (Torniosta Muonion kautta Enontekiön Kilpisjärvelle johtava valtatie). Itse Kilpisjärvi on upea ja kirkasvetinen järvi. Kilpisjärven rannalla kohoaa 1029 metriä korkea Saana-tunturi. Saanan juurella sijaitsee Kilpisjärven retkeilykeskus, joka tarjoaa lomailijalle paljon erilaisia aktiviteetteja. Siellä voit majoittua esimerkiksi järven rannalla sijaitsevissa neljän hengen mökeissä, saunoa ja ruokailla.
Kesäisin ehdoton aktiviteetti on kiivetä Saanan laelle ja ihailla matkan varrella näkyviä maisemia. Monien mielestä ne ovat Suomen parhaimmat maisemat. Hieno kokemus on myös kiivetä pilvien yläpuolelle. Ruotsin ja Norjan puolella kohoavat upeat vuoret, ja niin auringonnousu ja kuin –laskukin ovat täällä maagiset. Keskiyön aurinko ja ruska ovat myös näkemisen arvoisia. Myös talvisin voi kiivetä Saanan laelle, mutta siihen tarvitaan avuksi lumikengät. Vaivaton tapa liikkua täällä talvisin on moottorikelkkailu.

Kilpisjärven maisemia

4. Utö

Utö on Suomen eteläisin asuttu saari ja se sijaitsee Saaristomeren eteläosassa. Saari tunnetaan erityisesti majakastaan, mutta Utön yhteydessä mainitaan usein myös haaksirikot, linnustot ja merisäätiedotukset. Utö tunnetaan myös yhtenä Suomen kauneimmista paikoista. Utöstä, sen historiasta ja nähtävyksistä saa hyvän käsityksen kulkemalla kylän läpi opastettua reittiä. Myös paikallinen hautausmaa ja Österäng ovat käymisen arvoisia. Utön majakan paikalla sijaitsi valomajakka jo 1753, mutta se räjäytettiin Suomen sodan aikana 1808-1809. Nykyinen majakka rakennettiin vuonna 1814. Valolaite ja lyhtyosa on uudistettu useaan otteeseen.
Majakan erikoisuus on kirkko, jonka alkuperäinen sisustus on ajalta ennen 1814. Utöhön pääsee yhteysaluksella. Saarella voi majoittua Utön Havshotelissa, jossa on myös ravintola.

5. Punkaharju

Punkaharju on yksi Suomen kansallismaisemista. Sen harju muodostui jääkauden aikana ja jakoi Puruveden ja Pihlajaveden kahtia. Harjumuodostelma on seitsemän kilometriä pitkä. Alue oli merkittävä matkailukohde jo 1800-luvulla ja silloin sen pääpaikkana toimi Valtionhotelli. Punkaharjun kauniista maisemista on hienointa nauttia patikoiden merkityillä reiteillä tai harjuilla risteilevillä poluilla. Entisen Valtionhotellin tilalla toimii nykyään Hotelli Punkaharju, joka on rakennettu vuonna 1845. Alueella voi toki majoittua useissa muissakin paikoissa, kuten Punkaharju Resortissa ja useissa eri vuokrattavissa mökeissä.
Luonnon lisäksi muita nähtävyyksiä alueella ovat muun muassa Punkaharjun puukirkko, taitelija Johanna Oraksen taidekartano, Punkaharjun valtionpuisto ja Kesämaa. Talvisin Punkaharjulla voi hiihtää, luistella tai lumikenkäillä. Kesäisin suosittuja aktiviteettejä on melonta, kalastus ja veneily. Kun kävelee harjun poluilla kesäpäivänä ja vesi kimmeltää mäntyjen lomasta, on helppo ymmärtää, miksi ihmiset halusivat tulla tänne jo vuosisatoja sitten!

Lue myös: Maailman kauneimmat luontoihmeet kuvissa
Maisemia, luontoa, jylhiä näkymiä ja kaunista vehreyttä. Nämä ovat maailman kauneimpia luonnonmuodostelmia.

Upea järvinäkymä, aurinko pilkistää pilvien takaa ja punainen moottorivene rannassa

6. Kemiönsaari

Vuoden kotimaankohteeksi valittu Kemiönsaari (Mondo) on yksi Suomen kauneimmista luontokohteista. Kemiönsaarelle tullaan tietenkin sen upean luonnon vuoksi, mutta täällä Varsinais-Suomessa sijaitsevalla saarella on myös historiaa ja kulttuuria. Saarella sijaitsevat sotilasalue Örö on auennut 100 vuoden jälkeen yleisölle ja siellä voi osallistua mielenkiintoisille opastetuille kierroksille. Muita kävelykierroksen kohteita Kemiönsaarella ovat Taalintehaan ruukki- ja puutalomiljöö, Amos Andersonin entinen kotikartano, Sagalundin ulkoilmamuseo ja Bengtskärin majakkasaari. Alueen luonto on myös ainutkertainen ja siellä voi nähdä kasvi- ja perhoslajeja, joita ei ole missään muualla Suomessa. Täällä voit pyöräillä rannikkoa pitkin, meloa, vaeltaa ja nauttia luonnosta. Kemiönsaarella voi majoittua keskustassa, maaseudulla tai saaristossa. Majoituspaikkoja on useita: hotellit, lomakylä, leirintäalue, vuokramökki tai jopa majakka. Kemiönsaarella voi myös syödä hyvin. Täällä voi erityisesti nauttia paikallisten pienyritysten tuotteita, niin kahviloissa kuin ravintoloissa. Jos laitat itse ruokaa saaristomökissäsi, hanki raaka-aineet tilapuodeista, jotka ovat myös oivallinen paikka tehdä tuliaisostoksia.

7. Söderskärin majakka

Porvoon ulkosaaristossa sijaitseva Söderskärin majakka on yksi Suomen kauneimmista paikoista. Vuonna 1862 valmistunut majakka sijaitsee pienellä saarella, jonne pääsee tilausristeilyillä ja päiväretkillä kesäkaudella (1.5.-30.9.) Helsingistä ja Sipoosta. Majakka on yli 150 vuotta vanha ja sitä ympäröivä meri ja karu luonto on kokemus, jota ei unohda koskaan! Tutustu myös majakan taidenäyttelyyn Tove ja Meri, jossa on esillä itsensä Tove Janssonin töitä.

Photo: finlandnewyork / Instagram

8. Pallas-Yllästunturi

Pallas-Yllästunturin kansallispuisto on upea paikka tutustua Tunturi-Lappiin. Täällä voit monin tavoin nauttia Euroopan puhtaimmasta ilmasta. Patikoi, retkeile tai hiihdä. Tai vain lepää ja nautiskele ympäröivästä luonnosta. Kansallispuistossa on unelmallista hiihtää. Merkittyjä latuja löytyy noin 500 km. Päiväpatikointireittejä on noin 350 km edestä. Suosituin vaellusreitti on Hetta-Pallas–reitti (55 km), joka yhdistää lähikylät ja matkailukeskukset kansallispuiston kanssa käteväksi reitistöksi, jonka varrelta löytyy hyvin palveluita. Tämän lisäksi alueella voi pyöräillä, lasketella, marjastaa ja sienestää, uida tai geokätköillä. Yllästunturilla riittää luonnonnähtävyyksiä, kuten esimerkiksi Kesänkitunturin Pirunkuru ja Linkupalon tulivuoren jäänteet. Pallastunturilla kannattaa käydä Taivaskeron näköalapaikalla ja tutustua Pallastunturin maisemataideprojektiin. Alueella voi viettää aikaa monin tavoin. Kannattaa tutustua alueen palveluntarjoajien listaan ja valita itselleen parhaiten sopiva tapa.

Näe ja koe syyskuukausien parhaat matkakohteet:16 kaunista matkakohdetta syksyllä. 

Pallas-Yllästunturin luminen maisema

9. Repoveden kansallispuisto

Suomi on täynnä toinen toistaan kauniimpia kansallispuistoja, joissa on myös Suomen kauneimmat maisemat. Yksi niistä, Repoveden kansallispuisto, on kymmenien järvien ja lampien halkoma metsäalue. Mäet ja kalliot tarjoavat kiipeilyä kaipaavalle kunnon haasteita. Riippusillat, ketunlossit, näkötornit…. Täällä on vaikka mitä jännää! Repovedellä pesii myös suuri kaakkurikanta ja niiden keväinen soidin on niin äänekästä, että telttailija ei saa nukuttua. Repoveden kalliot ovat uljaita ja aikoinaan jääkauden ja eroosion muovaamia. Lapinsalmen riippusilta on alueen hienoimpia kokemuksia. Ylitys tapahtuu noin 10 metrin korkeudessa huojuvaa siltaa pitkin. Kesäisin sillalla on niin paljon ylittäjiä, että ylitystä joutuu jonottamaan. Sillan voi ylittää yksi retkeilijä kerrallaan. Repoveden kansallispuisto on ennen kaikkea retkeilykohde, mutta alueella toimii myös majoituksentarjoajia. Tutustu alueen palveluihin täältä. Repoveden kansallispuisto sijaitsee Kouvola-Mikkeli–tien länsipuolella.

Tyynijärvi ja laituri

10. Suomenlinna

Tämä Helsingin suosituin matkailukohde on myös yksi Suomen kauneimmista paikoista. Erityisesti Suomenlinnan kärjessä, Kustaanmiekassa, on upeat maisemat. Kulje nurmettuneiden linnoitusraunioiden lomassa tai istu silokallioilla ja nauti näkymästä. Ruotsinlaivat kulkevat viereisen Kustaanmiekan salmen läpi ja pääset heiluttamaan kotiinpalaaville matkaajille. Suomenlinnassa välimatkat ovat lyhyehköjä ja linnoituksessa liikutaan jalkaisin. Suomenlinna on myös elävä Helsingin kaupungin osa, jossa asuu noin 800 asukasta. Sen muinainen linnoitus pimeine tunneleineen ruokkii mielikuvitusta ja upea kaikkialla avautuva Itämeri vie mielen toisiin maailmoihin. Suomenlinnaan kuuluvilla kahdella saarella on myös museoita, kahviloita ja ravintoloita. Saarten talot ovat kauniita ja mukulakivikadut ainutlaatuisia. Suomenlinnaan pääsee kätevästi Helsingin julkisen liikenteen lautalla suoraan Kauppatorilta. Lauttamatka on hieno kokemus myös talvisin.

Missä käydä Helsingissä? 10 Helsingin hienointa nähtävyyttä
Helsinki on täynnä hienoja nähtävyyksiä. Skyscanner listasi niistä kymmenen.

ilmakuva Suomenlinnasta

Suomen kauneimmat paikat top 10

Kaupunki tai alue Näe tai koe ainakin tämä
Ahvenanmaa Kastelholman linna
Koli Kolin kansallispuisto
Kilpisjärvi Saana-tunturi
Utö Utön majakka
Punkaharju Punkaharjun puukirkko
Kemiönsaari Taalintehaan ruukki- ja puutalomiljöö
Söderskärin majakka Mahtavat maisemat
Pallas-Yllästunturi Pallas-Yllästunturin kansallispuisto
Repoveden kansallispuisto Lapinsalmen riippusilta
Suomenlinna Kustaanmiekka

Skyscanner on maailman matkahakukone, jonka avulla säästät rahaa lennoista, hotelleista ja autovuokrauksesta.