uutiset Road trip Englanti: Parhaat reitit ja vinkit autolomalle

Kaikki artikkelit

Road trip Englanti: Parhaat reitit ja vinkit autolomalle

Parhaat reitit ja autoiluvinkit, joilla pärjäät autolla Englannissa. Road trip Englanti odottaa!

Autoreissu Iso-Britanniassa on loistava idea! Vasemmanpuoleinen liikenne ei ole ollenkaan niin hankala oppia kuin luulisi. Miltä kuulostaisi ajomatka pitkin Lontoosta Walesiin tai ihanan Isle of Wightin saaren ympäri? Suunnittele unelmiesi road trip Englanti, näet enemmän kun olet liikkeellä autolla Englannissa!

Muista nämä, kun olet matkalla autolla Englannissa

Vasemmanpuoleinen liikenne on helppoa ottaa haltuun. Kiinnitä kuitenkin erityisesti huomiota liikenneympyrässä ajamiseen, sillä monien kuskien on hankala muistaa, että liikenneympyrään ajetaan sisään vasemmalta.

Iso-Britanniassa perusnopeusrajoitukset ovat taajama-alueella 30mph eli noin 45km/h, moottoriliikenneteillä 60mph eli noin 90 km/h ja moottoriteillä 70mph eli noin 110km/h.

Erilaiset tiet on merkitty kirjaimin. Moottoritiet tunnistat kirjaimesta M esim. M40, muut suurimmat tiet kirjaimesta A ja pienet paikallistiet on merkitty kirjaimella B. Usein B-merkityt tiet ovat kapeita ja ohituskohtia on vain tietyissä kohdissa tienvarsilla, mutta niiden varsilla maisemat ovatkin sitten niitä kaikkein kauneimpia.

Road trip Englanti: Autolla Englannissa

Road trip Englanti: Lontoosta Walesiin

Lontoo – Oxford – Gloucester – Cardiff – Swansea, 335 km eli 208 mailia

Reitin välimatkat:
Lontoo – Oxford 90 km
Oxford – Gloucester 77 km
Gloucester – Cardiff 103 km
Cardiff – Swansea 65 km

Maaginen Lontoo ei petä koskaan ja ennen road tripille lähtöä kannattaa tutustua tähän suurkaupunkiin ainakin päivän tai pari. Thames-joen rannat, Big Ben ja Westminster Abbey, siinä muutama nähtävyys to do -listallesi.

Lontoo – Oxford
Matka Lontoosta Oxfordiin on kätevää ajaa moottoritietä M40 pitkin. Jos lähdet ajamaan Lontoon keskustasta, matkaa on noin 90 km, Heathrow’n lentokentältä hieman vähemmän.
Upea yliopistokaupunki Oxford ei esittelyjä kaipaa, onhan se tullut tutuksi monista ihanista brittiläisistä tv-sarjoista. Cherwell- ja Thames-jokien kaupungista löydät kauniita rakennuksia, museoita ja ihanan kasvitieteellisen puutarhan. Vain muutamia mainitaksemme.

Oxford – Gloucester
Oxfordista matka jatkuu luoteeseen kohti Gloucesterin kaupunkia A40-tietä pitkin, ja tämä 77 kilometrin matka taittuu tunnissa. Severn-joen varrella sijaitseva Gloucesterin kaupunki tunnetaan erityisesti kauniista katedraalistaan, jonka monet elokuvien (ja taikojen) ystävät tunnistavat muun muassa Harry Potter -elokuvista. Myös sataman seutu, the Docks, on visiitin arvoinen.

Gloucester – Cardiff
Seuraava stoppi onkin sitten jos Walesin puolella sijaitseva Cardiff. Voit valita ajomatkan moottoriteitä M5 ja M4 pitkin. Mutta kun kerran olet tien päällä autolla Englannissa, me suosittelemme pienempiä teitä ja mukavaa reittiä A48-tietä pitkin Lydneyn ja Chepstow’n pikkukaupunkien kautta. Loppumatka juuri ennen Cardiffia ajeletkin sitten M4-moottoritiellä, joten tällä reitillä koet molempia. Cardiffissa kannattaa yöpyä ja nähdä ainakin Cardiffin linna ja Cardiff Market -kauppahalli.

Cardiff – Swansea
Ja sitten vielä matkaan syvemmälle Walesiin ja kohti Swanseaa. Matkaa kertyy 65 km M4-moottoritietä pitkin. Jos pikkutiet ja maisemat kiinnostavat, voit valita maaseutureitin. Ota siinä tapuksessa suunnaksi kylät Bonvilston, Cowbridge, Brocastle ja Laleston.

Swansean pitkät hiekkarannat ovat kaupungin ykkösnähtävyys, mutta kaupungista löytyy myös paljon ihania ravintoloita, mielenkiintoisia museoita ja erilaisia aktiviteetteja. Ja runsaasti kauppoja, jos shoppailu kiinnostaa!

Ja hei, tämän reitin voi vallan mainiosti ajaa myös toiseen suuntaan, siis Swanseasta Lontooseen! Etsi siis lennot Swanseaan ja aloita autoreissusi Walesista.

Road trip Englanti: Ihana Isle of Wight

Lontoo – Portsmouth – Isle of Wight, 320 km eli 200 mailia

Reitin välimatkat:
Lontoo – Portsmouth 120 km
Isle of Wightin kierros 200 km

Isle of Wight eli Wightinsaari on todellinen etelärannikon helmi, jossa näet niin upeita rantakalliomuodostelmia, ettet takuulla pety ajomatkaasi Lontoosta. Ota ensin suunnaksi satamakaupunki Portsmouth, noin 120 kilometrin matka A3-tietä pitkin kestää vajaat kaksi tuntia. Satamassa kannattaa muuten pysähtyä heti, nauttia vaikka lounas ja katsella historiallisia laivoja.

Autolla Englannissa

Lauttamatka saarelle kestää noin tunnin.

Ajele Isle of Wightin Fishbourne-satamasta ensin Ryden kaupunkiin ja jatka sieltä matkaasi A3055-tietä, jonka varrella näet ne kaikkein upeimmat rannikkomaisemat. Ota pysähdyspaikoiksi vaikkapa Shanklin Shine ja sen jälkeen St Catherines Lighthouse -majakka saaren eteläkärjessä. Seuraava stoppi onkin saaren länsikrjen upeat kivimuodostelmat, the Needles. Matka saaren ympäri on 200 kilometriä, muista varata riittävästi aikaa pysähdyksiin ja maisemien ihailuun!

Road trip Englanti: Windsor ja Stonehenge

Lontoo – Windsor – Stonehenge, 150 km eli 95 mailia

Reitin välimatkat:
Lontoo – Windsor 40 km
Windsor – Stonehenge 110 km

Thames-joen varrella sijaitseva Windsor on legendaarinen kaupunki, johon on helppoa ajella Lontoosta. M4-moottoritie vie suoraan esimerkiksi Heathrow’n lentokentältä Windsoriin ja ajoaika riippuu siitä, mihin aikaan päivästä olet matkalla. Jos satut tielle ruuhka-aikaan, matkaan kuluu helposti 45 minuuttia, hiljaisempina aikoina vain 15 minuuttia.

Kaupungin tärkein nähtävyys on tietenkin Windsorin linna, mutta lapsille (ja lapsenmielisille) hauskin kohde on varmasti Legoland Windsor, jossa seikkailevat legoviikingit, legoritarit, legofaaraot ja legomerirosvot. Hyppää autoon ja ota suunnaksi vuonna 1440 perustettu Eton College, johon on vain 10 minuutin ajomatka.

Stonehenge on takuulla maailman tunnetuin kivinähtävyys. Wiltshiressä sijaitsevalle muinaismonumentille on kätevää ajaa Eton Collegelta M4-moottoritietä pitkin. Voit myös koukata Basingstoken kautta eli ensin A303-tietä lounaaseen ja sitten M3-moottoritielle.

Kartta