COVID-19 (koronavirus) saattaa vaikuttaa matkasuunnitelmiisi. Minne ikinä menetkin, löydät uusimmat ohjeet täältä.

uutiset Lentäminen raskaana: Odottavan äidin lomamatka

Kaikki artikkelit

Lentäminen raskaana: Odottavan äidin lomamatka

Lentäminen raskaana on turvallista ja onnistuu kyllä, kun muistat jaloitella ja juoda vettä. Lue lisää lentoyhtiöiden käytännöistä ja vinkkimme odottaville äideille. Lähde hyvillä mielin matkaan raskausaikana.

Matkusta huoletta raskausaikana: lentämisestä ei aiheudu vahinkoa odottavalle äidille tai vielä syntymättömälle vauvalle. Kunhan vaan muistat jaloitella ja juoda vettä, niin usko pois, pärjäät lentokoneessa kyllä.

Kuuntele omaa olotilaasi, niin matkustat mukavasti ja sujuvasti ilman suurempia ongelmia. Skyscanner jakaa sinulle nyt parhaat vinkit, lue lisää ja varaa lomalennot!

Milloin odottava äiti voi matkustaa lentokoneella?

Perusohje on se, että viimeisen raskauskuukauden aikana (36. raskausviikosta lähtien) pitkiä lentoja ja kaukomatkoja ei olisi syytä tehdä. Jos odotusaika on sujunut normaalisti ja ilman suurempia terveysongelmia, voit huoletta lentää lähempänä Suomea sijaitseviin matkakohteisiin, vaikkapa Euroopan kohteisiin, aina 38. raskausviikolle saakka.
Vinkki: Muista tarkistaa, mitä matkavakuutuksessasi lukee raskausajan reissauksesta, niin kuin teet tietysti aina ennen matkalle lähtöä.

Miksi raskausaikana ei saa lentää?

Tärkein syy, miksi lentämistä rajoitetaan raskausajan loppupuolella, on ennenaikaisen synnytyksen riski. Lääkäreiden mukaan raskausajan viimeisen kuukauden aikana lentämisellä voi olla jopa synnytyksen käynnistävä vaikutus. Eikä lentokoneessa synnyttäminen ei ole hyväksi (eikä mukavaa) tuoreelle äidille eikä lapselle.

Ja muista, että jos odottavalla äidillä on jokin perussairaus, joka saattaa pahentua lennon aikana tai matkalla, lentämistä täytyy miettiä tarkasti. Onko oma olo sellainen, että pärjäät lentomatkan vai onko fiilis epävarma? Silloin on hyvä keskustella ensin lääkärin kanssa.

Näin pärjäät lentokoneessa: Jaloittele ja muista juoda vettä

Lentäminen raskaana lisää veritulppariskiä, sillä raskaana olevilla naisilla veren hyytyminen lisääntyy muutoinkin ja lennon aikana veritulppariski voi kasvaa moninkertaiseksi.
Paras vinkki onkin muistaa venytellä jalkoja (ja myös käsiä, käsivarsia ja niskaa), ja jaloitella koneen käytävällä tasaisin väliajoin. Helpointen se onnistuu, kun varaat käytäväpaikan aivan koneen etu- tai takaosasta. Ja hei, tukisukat tai kompressiosukat parantavat verenkiertoa.
Pidä myös huolta nestetasapainosta eli juo riittävästi vettä äläkä napsi suolaisia välipaloja.

Eri lentoyhtiöiden käytännöt

Lentoyhtiöillä on omat ohjeistuksensa ja sääntönsä, joten kun suunnitelmissasi on lentäminen raskaana, on hyvä tutustua niihin.
Yleensä lentoyhtiöt vaativat lääkärintodistuksen matkalle lähdettäessä. Tässä vähän lisätietoja Finnairin, Norwegianin ja airBalticin käytännöistä, lue lisää myös lentoyhtiöiden omilta nettisivuilta.

Lentäminen raskaana Finnairin lennoilla

Lentäminen raskaana onnistuu Finnairin lennoilla, joiden lentoaika on enintään 2 tuntia aina 38. raskausviikon loppuun asti (37 viikkoa + 6 päivää). Niillä lennoilla, jotka kestävät yli 2 tuntia, voit matkustaa 36. raskausviikon loppuun asti (35 viikkoa + 6 päivää).
28 raskausviikon täytyttyä tarvitset lääkärintodistuksen, jossa varmistetaan, että raskaus on sujunut normaalisti. Pohjoismaissa matkustettaessa todistuksen voi kirjoittaa myös kätilö.

Ai niin, sitten kun pikkuinen on syntynyt, voitte lähteä reissuun melkein heti. Terve vastasyntynyt voi lentää Finnairin lennoilla jo kahden päivän ikäisenä.

Lentäminen raskaana Norwegian-lennoilla

Voit lentää raskaana Norwegianin lennoilla ilman lääkärintodistusta, jos laskettuun aikaan on neljä viikkoa tai enemmän. Jos laskettuun aikaan on enää 4-2 viikkoa, voit lentää alle neljän tunnin lennon ja tarvitset mukaasi lääkärintodistuksen. Alle kaksi viikkoa ennen laskettua aikaa et voi enää lähteä Norwegianin lennolle.

Lentäminen raskaana airBaltic-lennoilla

Jos olet lähdössä airBalticin lennolle odotusaikana, voit nousta koneeseen ennen 37. raskausviikkoa. Jos matkasi sijoittuu johonkin viikoille 28. raskausviikon alusta 36. viikon loppuun, tarvitset lennolle englanninkielisen lääkärintodistuksen.

Lomareissulle raskaana

Skyscanner on maailman matkahakukone, jonka avulla säästät rahaa lennoista, hotelleista ja autonvuokrauksesta.