uutiset Lentäminen raskaana: Ota nämä asiat huomioon

Kaikki artikkelit

Lentäminen raskaana: Ota nämä asiat huomioon

Lentäminen raskaana on turvallista ja onnistuu kyllä, kun otat tietyt asiat huomioon. Lue vinkkimme ja lähde hyvillä mielin matkalle raskausaikana.

Matkustus onnistuu raskausaikana vallan mainiosti eikä lentämisestä aiheudu vahinkoa odottavalle äidille tai vielä syntymättömälle vauvalle. On kuitenkin hyvä ottaa huomioon muutamia asioita, jotta matkustat mukavasti ja sujuvasti, ilman suurempia ongelmia. Skyscanner jakaa sinulle nyt parhaat vinkit, lue lisää ja varaa lennot!

Suositellut matkustusajankohdat

Perusohje on se, että viimeisen raskauskuukauden aikana (36. raskausviikosta lähtien) pitkiä lentoja ja kaukomatkoja ei olisi syytä tehdä. Jos odotusaika on sujunut normaalisti ja ilman terveysongelmia, voit huoletta lentää lähempänä sijaitseviin matkakohteisiin aina 38. raskausviikolle saakka. Muista tarkistaa matkavakuutuksesi, niin kuin teet tietysti aina ennen matkalle lähtöä.

Lentorajoitusten syyt

Tärkein syy, miksi lentämistä rajoitetaan raskausajan loppupuolella, on ennenaikaisen synnytyksen riski. Lääkäreiden mukaan raskausajan viimeisen kuukauden aikana lentämisellä voi olla jopa synnytyksen käynnistävä vaikutus ja lentokoneessa synnyttäminen ei ole hyväksi äidille eikä lapselle.

Myös silloin, jos odottavalla äidillä on jokin perussairaus, joka saattaa pahentua lennon aikana tai matkalla, lentäminen raskaana täytyy miettiä tarkasti. Silloin olisi hyvä keskustella ensin lääkärin kanssa.

Jaloittele ja nauti vettä lentokoneessa

Lentäminen raskaana lisää veritulppariskiä, sillä raskaana olevilla naisilla veren hyytyminen lisääntyy muutoinkin ja lennon aikana veritulppariski voi kasvaa moninkertaiseksi. Paras vinkki onkiin muistaa venytellä jalkoja (ja käsiä), ja jaloitella tasaisin väliajoin. Helpointa onkin varata käytäväpaikka koneen etu- tai takaosasta. Muista, että tukisukat tai kompressiosukat parantavat verenkiertoa. Pidä myös huolta nestetasapainosta eli juo riittävästi vettä ja vältä suolaisten välipalojen syömistä.

Lentoyhtiöiden käytännöt

Lentoyhtiöillä on omat ohjeistuksensa ja sääntönsä, joten kun suunnitelmissasi on lentäminen raskaana, on hyvä tutustua eri lentoyhtiöiden käytäntöihin. Yleensä lentoyhtiöt myös vaativat lääkärintodistuksen matkalle lähdettäessä. Kerromme lyhyesti muutaman suosituimman lentoyhtiön käytännöistä, lue lisää myös lentoyhtiöiden omilta nettisivuilta.

Lentäminen raskaana Finnairin lennoilla

Lentäminen raskaana onnistuu Finnairin lennoilla, joiden lentoaika on enintään 2 tuntia aina 38. raskausviikon loppuun asti (37 viikkoa + 6 päivää). Niillä lennoilla, jotka kestävät yli 2 tuntia, voit matkustaa 36. raskausviikon loppuun asti (35 viikkoa + 6 päivää).

28 raskausviikon täytyttyä tarvitset lääkärintodistuksen, jossa varmistetaan, että raskaus on sujunut normaalisti. Pohjoismaissa matkustettaessa todistuksen voi kirjoittaa myös kätilö.

Lentäminen raskaana Norwegian-lennoilla

Voit lentää raskaana Norwegianin lennoilla ilman lääkärintodistusta, jos laskettuun aikaan on neljä viikkoa tai enemmän. Jos laskettuun aikaan on enää 4-2 viikkoa, voit lentää alle neljän tunnin lennon ja tarvitset mukaasi lääkärintodistuksen.

Lentäminen raskaana airBaltic-lennoilla

Jos olet lähdössä airBalticin lennolle odotusaikana, voit nousta koneeseen ennen 37. raskausviikkoa. Jos matkasi sijoittuu johonkin viikoille 28. raskausviikon alusta 36. viikon loppuun, tarvitset lennolle englanninkielisen lääkärintodistuksen.

Lentäminen raskaana
Kartta