uutiset Kaupunkiloma Lontoo: Brexitin vaikutukset matkustukseen

Kaikki artikkelit

Kaupunkiloma Lontoo: Brexitin vaikutukset matkustukseen

Jos olet lähdössä viettämään kaupunkilomaa Lontooseen, kannattaa ottaa huomioon Britannian EU-ero eli brexit ja sen vaikutukset Iso-Britannian matkoihin.

Kaupunkiloma Lontoossa on loistava idea, ennen ja jälkeen brexitin. Ole kuitenkin fiksu ja ota huomioon, että Iso-Britannian neuvottelut EU-erosta ja EU-ero vaikuttavat matkustamiseen. Brexitiin liittyy paljon epävarmaa tietoa ja tilanne muuttuu päivittäin. Skyscanner kokosi muutamia tärkeimpiä tietoja, joiden avulla matkustaminen Lontooseen ja muualle Britteihin sujuu ilman suurempia kommelluksia.
Tiedot on tarkastettu artikkelin julkaisuhetkellä ja vinkkaamme tahot, joiden nettisivuilta saat kaikkein ajantasaisinta tietoa aiheesta.

Löydä lennot Lontooseen

Löydä lennot Iso-Britanniaan

Kaupunkiloma Lontoo: Lennot EU:n sisällä

EU:n sisällä kaikki EU-maiden lentoyhtiöt saavat lentää haluamiaan reittejä. Jos siis Iso-Britannia jostain syystä ei eroaisikaan EU:sta, kaikki jatkuisi kuten tähänkin asti. Lentoliikenne EU:sta kolmansiin maihin edellyttää kuitenkin näiden maiden kanssa tehtäviä erillisiä sopimuksia. Brexit tulee siis vaikuttamaan siihen, miten lentoja lennetään jatkossa Iso-Britanniaan ja Iso-Britanniasta.

Kaupunkiloma Lontoo: Lennot, brexit erosopimuksella

Jos brexit-erosopimus saadaan voimaan, alkaa siirtymäaika. Siirtymäaika kestäisi näillä näkymin 31.12.2020 saakka. Siirtymäkauden aikana Iso-Britannia noudattaa EU:n lainsäädäntöä ja kansainvälisiä sopimuksia. Siirtymäkauden aikana lentomatkustaminen Lontooseen ja muualle Iso-Britanniaan jatkuisi aivan niin kuin nytkin, aina vuoden 2020 loppuun asti.

Kaupunkiloma Lontoo: Lennot, sopimukseton brexit

Jos erosopimusta ei saada voimaan ennen eropäivää, siirtymäkausi ei voi alkaa, ja Britanniasta tulee EU:n ulkopuolinen maa ilman erityisjärjestelyjä. Sopimukseton brexit (no deal brexit) vaikuttaisi eri tavoin etenkin matkustamiseen. Viranomaistahojen mukaan kannattaa varautua siis siihen, että nykyiset reittivaihtoehdot ja -valikoimat todennäköisesti vähenevät.

Lennot Suomesta Iso-Britanniaan

Jos lennät Britanniaan jostain EU-maasta kuten Suomesta, tai Islannista, Norjasta tai Sveitsistä, EU:n matkustajan oikeudet olisivat voimassa brexitin jälkeenkin. Voit siis lentää huoletta Suomesta Lontooseen tai muualle Iso-Britanniaan minkä tahansa lentoyhtiön lennoilla.

Esimerkiksi Finnairin, Norwegianin tai British Airwaysin lennoilla Helsingistä Lontooseen EU:n matkustajan oikeudet olisivat voimassa, koska lento lähtee EU-maasta.

EU:n lentomatkustajan oikeudet ja asetus 261/2004 ovat sovellettavissa sopimuksettoman brexitin jälkeenkin kaikkiin lentoyhtiöihin (myös brittiläisiin), jotka lentävät Britanniaan jostain EU-maasta, Islannista, Norjasta, Sveitsistä.

Euroopan kuluttajakeskus Suomessa

Lennot Iso-Britanniasta Suomeen

Jos lennät Britanniasta Suomeen EU-maan lentoyhtiöllä (tai norjalaisella, islantilaisella tai sveitsiläisellä lentoyhtiöllä), EU:n matkustajien oikeuksia sovelletaan matkaasi. Jos lennät Britanniasta Suomeen muulla kuin EU-maan lentoyhtiöllä, EU:n matkustajien oikeuksia ei sovelleta matkaasi.

EU:n matkustajan oikeudet ja asetus 261/2004 eivät välttämättä ole sopimuksettoman brexitin jälkeen voimassa lennoilla, jotka lähtevät Britanniasta EU-maahan, mikäli lentoa operoiva lentoyhtiö ei ole EU-maan, Norjan, Islannin tai Sveitsin lentoyhtiö.

Euroopan kuluttajakeskus Suomessa

Esimerkiksi Finnairin tai Norwegianin lennoilla Lontoosta Helsinkiin EU:n matkustajan oikeudet olisivat voimassa. Mutta brittiläisen lentoyhtiön kuten British Airwaysin lennoilla Lontoosta Helsinkiin EU:n matkustajan oikeudet eivät olisi voimassa.

Lue myös: Skyscanner vinkkaa Lontoon parhaat ja tärkeimmät nähtävyydet!

Löydä lennot Lontooseen

Löydä lennot Iso-Britanniaan

Kaupunkiloma Lontoo ja brexit

Kaupunkiloma Lontoo: Viisumi ja passi?

Tällä hetkellä näyttää siltä, että lyhytkestoiset matkat Iso-Britanniaan onnistuisivat ilman erllistä viisumia. Britannia on ilmoittanut, että EU:n kansalaiset voisivat matkustaa maahan lyhyiksi ajoiksi (eli maksimissaan 3 kuukaudeksi) ilman viisumia. Voisit siis lentää Lontooseen tai muihin Iso-Britannian kaupunkeihin ilman viisumia, esittämällä passin tai toistaiseksi pelkän kansallisen henkilökortin (31.12.2020 asti).

Kaupunkiloma Lontoo: Tullitarkastukset

Kun matkustat Iso-Britanniasta Suomeen, ota huomioon, että matkatavaroille ja muille tavaroille tehdään tullitarkastus. Vielä ei tarkkaan tiedetä, kuinka laajoja tullitarkastuksia matkatavaroille käytännössä tehdään. Iso-Britannia voi myös vaatia jatkossa, että tullitarkastus tehdään myös menomatkallasi eli silloin, kun matkustat Suomesta Iso-Britanniaan. Tarkkoja tietoja ei vielä ole.

Vinkki: Pidä yhteystietosi ajan tasalla

Pysy kartalla muutoksista ja huolehdi, että lentoyhtiöllä on varmasti ajantasaiset tiedot. Varmista, että saat lentoyhtiösi tiedotteet ja tsekkaa, että puhelinnumerosi, sähköpostiosoitteesi ja osoitteesi ovat kunnossa. Lentoyhtiöillä on velvollisuus tiedottaa asiakkaitaan muutoksista ensi tilassa.

Vinkki: Voiko lennot perua?

Tämän hetken tietojen mukaan lentojen peruminen ilman pätevää syytä ei ole mahdollista, ellei sopimusehdoissa ole muuta todettu. Eli ne sopimusehdot pätevät, jotka olivat voimassa kun ostit lentolippusi. Totta kai on mahdollista, että oma lentoyhtiösi saattaa tarjota vaihtoehtoisia lentoja, joten voit myös olla yhteydessä suoraan lentoyhtiöösi.

Kun olet matkalla Eurooppaan, Skyscannerin kautta saat parhaat lentodiilit, lue lisää!

Löydä lennot Lontooseen

Löydä lennot Iso-Britanniaan

Lähteet ja lisätietoja Brexitin vaikutuksista Euroopassa:

EU-komission tietopaketti matkustajan oikeuksista sopimuksettomassa brexitissä

Kilpailu- ja kuluttajavirasto: Miten brexit vaikuttaa kuluttajan oikeuksiin?

Euroopan kuluttajakeskus Suomessa (ECC): Miten brexit vaikuttaa kuluttajan oikeuksiin, erityisesti lentomatkustamiseen.

Ulkoministeriö: Varautuminen Iso-Britannian eroon EU:sta

Ulkoministeriön Eurooppatiedotus: Näin brexit etenee

Finanssiala: Miten brexit vaikuttaa matka- ja liikennevakuutuksiin

Iso-Britannian Suomen suurlähetystö Lontoo: Brexit-tiedotus

EU:n neuvosto: Viisumivapaa matkustaminen brexitin jälkeen: neuvosto hyväksyi neuvotteluvaltuudet

Kaupunkiloma Lontoo ja brexit